Kdy vyměnit plastová okna?

Plastová okna jsou jednou z kontroverzních vymožeností moderní architektury. Zatímco jejich design byl dříve předmětem sporů, jejich funkčnost byla nezpochybnitelná. To že mohou skvěle sloužit je jisté. A dnes už dosáhli i vizuální atraktivity, která je srovnatelná s jejich dřevěnými sourozenci. Hlavní otázkou tak je jejich výdrž, a kdy je dobré uvažovat o jejich výměně.

Životnost plastových oken

Plastová okna, i když jsou známá svou odolností a nízkými náklady na údržbu, nejsou nesmrtelná. Zvláště starší modely mohou častěji vykazovat známky opotřebení a únavy materiálu. Jejich účinnost v ochraně před teplem, chladem a hlukem může s časem slábnout. Ztráta tepelné izolace může vést k vyšším nákladům na vytápění a chlazení domu. V takovém případě je dobré zvážit, zda je v dlouhodobém horizontu udržitelné tato okna opravovat, nebo je vyměnit za nové.

Signály opotřebení a potřeba výměny

Plastová okna hrají klíčovou roli v celkovém pohodlí a energetické efektivitě vašeho domu. Jsou to nejen otvory do světa venku, ale také bariéra proti ztrátě tepla, hluku a nepříznivým povětrnostním podmínkám. Aby vaše plastová okna plně sloužila svému účelu, je nezbytné věnovat pozornost jejich stavu a funkčnosti. Pravidelná údržba a včasná výměna jsou klíčem k udržení komfortu a energetické úspornosti vašeho domu.

Jak poznáte, že je změna skutečně nevyhnutelná?

Stoupající náklady na energie

Pokud si všimnete, že vaše účty za energie neustále rostou, mohou být vaše stará okna hlavní příčinou. Ztráta tepla způsobená prasklinami, tepelnými mosty a nedostatečnou izolací má přímý dopad na vaši peněženku.

Nedostatečná ochrana proti venkovním teplotám

Pocit chladu v zimě nebo neúnosné teplo v létě poblíž oken může být známkou toho, že izolační vlastnosti vašich oken selhávají.

Vady na kráse

Pokud se na vašich plastových oknech objevují škrábance, praskliny nebo se začíná odlupovat barva, není to jen estetický problém, ale také indikátor pokročilého opotřebení.

Problémy s otevíráním a zavíráním oken

Pokud máte potíže s otevíráním nebo zavíráním oken, může to být způsobeno opotřebením mechanizmu nebo deformací profilů. To může vést až k tomu, že vás mechanismus zradí úplně a vy budete nuceni nechat okno nedovřené v zimě nebo před odjezdem na dovolenou.

Problémy s izolací proti vlhkosti

Vlhkost pronikající skrz okna může vést k nepříjemným problémům, jako je plíseň a rozpad materiálů. Správná izolace je klíčová pro prevenci těchto komplikací.

Zvýšený hluk z ulice

Plastová okna by měla poskytovat účinnou bariéru proti hluku z okolí. Pokud se vám zdá, že hluk proniká do vašeho domu více než dříve, je to varovný signál.

Moderní okna mají technologické, estetické i bezpečnostní výhody, které vaše stará okna nemusí nabízet. Pokud vaše okna přestávají sloužit, možná přišel čas je vyměnit. Vaše rozhodnutí s vámi rádi probereme a nezávazně vám poradíme. Můžeme přijet i k vám a pomoci vám s řešením na míru. Napište nám.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.


Opište text z obrázku, prosím: