Jak ošetřovat a jak se starat o plastová okna? Jak náročná je jejich údržba?

  • Hlavní strana
  • blog
  • Příspěvek: Jak ošetřovat a jak se starat o plastová okna? Jak náročná je jejich údržba?

Péče o plastová oknaModerní plastová okna jsou spolehlivá, praktická, dokonale chrání místnost před hlukem a pronikáním studeného vzduchu a jsou i odolná. Aby však plastová okna sloužila po mnoho let, je nutné se o ně dobře, včas a kvalifikovaně starat. V tomto směru je nutné nejen pečlivě hlídat čistotu skel, ale také promazat kovové části kování, očistit pryžové těsnění od ulpívajících nečistot, zbavit drenážní otvory prachu a drobných nečistot a případně sítě proti hmyzu důkladně opláchnout.

Každoroční ošetření a péči o plastová okna můžeme shrnout do 6 bodů.

1. Umytí oken a i rámu oken

Jakékoli okno se obvykle myje alespoň jednou za půl roku, s nástupem jara nebo podzimu. Plastová konstrukce okna není výjimkou. Před zahájením práce se zásobte vhodnými čisticími prostředky. K čištění okna s dvojitým zasklením jsou vynikající specializované aerosoly, které se prodávají v každém obchodě s domácími potřebami.

Povrchová údržba plastových oken je vlastně poměrně nenáročná. Okna jsou vyrobeny z hodně odolného a pevného plastu, takže kromě běžného mytí není nezbytná další speciální péče. Během mytí myslete na to, že hlavně musíte předejdejít nenávratnému poškození povrchu. Na čištění oken a rámu určitě nepoužívejte čistidla s příměsí hrubých částic, silné a agresivní chemické přípravky, různá ředidla či kyseliny nebo dokonce rozpouštědla. Těmi byste mohli okno nebo rám hodně poškodit. A to nenávratně. Okna i rámky myjte pomůckami, které jsou k tomu určeny. Drátěnku nechte na hrnce, ale na okna s ní nechoďte. Okna s dvojitým zasklením v oknech z PVC se umývají jako každé jiné sklo. Hlavní je používat k čištění pouze měkké materiály, aby nedošlo k poškrábání povrchu skla. Neškrábejte sklo nožem nebo jinými ostrými předměty.

Plastový profil můžete umýt běžnou houbou, navlhčenou v mýdlové pěně nebo pomocí speciálního prostředku pro péči o plasty. Nepoužívejte rozpouštědla nebo jiné agresivní látky, železné kartáče nebo prášky obsahující abraziva. Z nich mohou na rámu a okenních parapetech zůstat žluté skvrny a škrábance.

Pokud se z nějakého důvodu na plastu vytvoří třísky a hluboké praskliny, musí být potaženy speciálním lepidlem.

2. Údržba těsnění oken a odtokových drážek

Péče o těsnění oken je pro udržení funkčnosti okna velmi důležitá. Gumová těsnění jsou ošetřena látkami obsahujícími silikon nebo glycerin. Kování je mazáno vysoce kvalitními technickými oleji bez přídavku solí a kyselin. Výborný je pro tyto účely solidol, vazelína nebo technický olej se silikonem (WD-40 a podobně). 

V případě, že je již těsnění okna nějak poškozené, neváhejte a vyměňte ho. Už neplní svoji funkci. Před výměnou těsnění se ale vždy ujistěte, zda má nové těsnění správnou tuhost, tvar i velikost, jelikož nevhodné těsnění by mohlo okno poškodit.

Všechna plastová okna mají drenáž, o kterou je důležité včas pečovat. Tyto otvory jsou vyrobeny speciálně pro odstranění vlhkosti vytvořené na skle a jsou umístěny ve spodní části konstrukce, pod křídlem. V rámci údržby plastového okna tedy rovněž zkontrolujte průchodnost těchto odvodňovacích kanálků, odtokových drážek a odstraňte veškeré nečistoty, aby nebránily vodě v protékání.

Pokud odtok pravidelně nečistíte, otvory se ucpou nečistotami stékajícími z oken a okna se začnou mlžit. Odtokové otvory je lepší vyčistit zubním kartáčkem nebo kartáčem k tomu určeným. Četnost úklidu obvykle souvisí s polohou domova. Pokud poblíž domu vede rušná silnice, budete muset každý měsíc či dva čistit odtokové kanálky.

3. Okno seřiďte

Špatná izolace, únik tepla, silné drhnutí okna, šmouhy a odřeniny na rámu jsou všechno varovné signály pro nutnost seřízení plastových okenKaždoroční údržba je tak ideální čas na správné seřízení optimálního přítlaku křídla k rámu, vzhledem k nízkým teplotním rozdílům mezi interiérem a exteriérem.

Seřízení okna je celkem jednoduché a po určité době užívání i nutné. Optimální přítlak si s pomocí imbusového klíče můžete nastavit i sami. Nastavování vždy provádějte při otevřeném křídle a imbusovým klíčem vždy otáčejte jen o pár stupňů. Posouvejte okenní křídlo nepatrně nahoru (nebo posléze dolů) a sledujte, zda se pozice okna zlepšuje nebo zhoršuje. Po každém otočení vždy zavřete a otevřete okno a zkontrolujte výsledný efekt.

4. Pověnujte se kování

Kování instalované v plastovém okně umožňuje co nejpohodlnější použití konstrukce. S jeho pomocí se křídla oken naklánějí, otáčejí a fixují v určité poloze. Často výrobce okna v dokumentaci přesně uvádí, jakým místům v péči o kování věnovat pozornost. Aby se systém táhel a pohyblivých částí kování mohl hladce a volně pohybovat, je nutné všechny uzávěry pečlivě promazat mazacím tukem nebo olejem.

Zde jsou jednoduchá pravidla pro péči o kování oken:

  • Při čištění oken zbavte kování prachu a nečistot. K tomu použijte měkkou houbu a mýdlový roztok. Z nepřístupných míst se nečistoty čistí kartáčem nebo vysavačem.
  • Kovové části konstrukce okna by měly být mazány alespoň dvakrát ročně.
  • Maziva nesmí obsahovat dehet. Mazivo je třeba nanášet velmi opatrně a vyvarovat se kontaktu s pryžovým těsněním, protože by mohlo dojít k jeho poškození.

5. Na závěr zkontrolujte i kliky

Určitě při ošetřvání okna nezapomeňte ani na kliky. Je důležité zkontrolovat a případně utáhnout všechny kličky a úchyty. Stačí nadzvednout kryt pod kličkou, otočit ho do vodorovné polohy a utáhnout všechny šrouby.

6. Péče o síť proti hmyzu

Na přání zákazníka lze plastová okna vybavit sítí proti hmyzu. Tento doplněk je vhodný hlavně pro letní domy a venkovské domy a byty, kde je v létě spousta komárů, pakomárů, much a jiného létajícího hmyzu. Pokud se o okenní síť správně staráte, vydrží vám mnoho let. Síťka by měla být pravidelně vytahována a omývána od pouličního prachu, který se dostal do otvorů - ideálně velmi měkkým kartáčem namočeným v mýdlové vodě. Rošt můžete opláchnout ve sprše.

Správná údržba plastových oken je klíčem k jejich odolnosti. Pokud alespoň jednou za šest měsíců věnujete péči o plastová okna, můžete si užívat pohodlí a pohodu ve svém domově po několik desetiletí.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.