Proč se mlží a rosí plastová okna?

Srážení vody na sklech oken patří k častým problémům, které trápí celou řadu lidí. Ne vždy se ale jedná o závadu samotných oken a příčiny je nutné hledat jinde. Proč se (nejen) plastová okna mohou mlžit a co s tím dělat? Odpověď naleznete v našem dnešním článku.

Rosení zvenčí, zevnitř i v meziprostoru skel

Vždy věnujte pozornost, zda se vám okna mlží zevnitř či naopak zvenku. U plastových oken je rosení zvenčí známkou skutečně kvalitního provedení, jelikož nepropouští do interiéru vlhkost – její kondenzace pak způsobuje orosení oken zvenčí. Vždy je každopádně důležitá kvalita těsnění a provedení a také množství skel.

Okna se vám tedy mohou mlžit zvenčí, zevnitř ale také uvnitř izolačních skel. S venkovním zamlžením oken si nemusíte dělat příliš starosti, problém ale nastává, pokud se vám okna rosí v meziprostoru izolačních skel. Zde se jedná o nedostatečné utěsnění skel, kdy se do meziprostoru dostala vlhkost, která se zkondenzovala na stěnách skel. V tomto případě je tedy nutné skla vyměnit.

Nejčastější příčiny rosení oken

Mezi běžné zdroje rosení oken v domech, bytech a dalších prostorách patří vlhkost, která vznikla v důsledku vaření, lidské činnosti (běžné zadýchání místnosti, zvýšená fyzická aktivita např. při cvičení apod.), samotné přítomností lidí v místnosti, častého zalévání a rosení květin i např. vlhkosti stavby (problém především starých a nedostatečně izolovaných staveb, jedná se ale o častý jev i u novostaveb, které ještě neměly čas pořádně proschnout).

Rosení zároveň ovlivňují další faktory, jako je nedostačující větrání nebo topení (studený vzduch v místnosti obtížněji vysušuje vlhkost a eliminuje rosení). Problémem může být také nevhodně umístěné topení, kdy teplý vzduch nedosáhne až k oknům a neosuší je. Teplému vzduchu také může při jeho cestě k oknu bránit stažená žaluzie i dlouhé záclony.

K mlžení skel zevnitř místnosti dochází nejčastěji v zimních měsících, kdy jsou okna ochlazována zvenčí a vlhkost uvnitř místnosti se tak zkondenzuje na vnitřní straně oken. Můžete pak pozorovat, že z oken stékají kapky vody na parapet. To může mít za následek vlhnutí ostění, narušení omítky až možný vznik plísní. Rosení oken byste tedy neměli brát na lehkou váhu.

Kde nejčastěji dochází k rosení oken?

Okna, která jsou nejvíce náchylná k rosení, jsou většinou umístěna v místnostech s častým a dlouhodobým výskytem osob (ložnice), vyšší vlhkostí (kuchyně, koupelna) a nedostatečným vytápěním (sklep). V ložnici trávíme i přes osm hodin denně, čímž vzniká vysoká koncentrace vodních par z našeho dechu. Velice často pak dochází k rosení v koupelně, kde se logicky hromadí nejvíce vlhkosti. Náchylná je pak i kuchyně, kde vzniká množství vodních par z vaření, mytí nádobí apod.

Jak minimalizovat mlžení oken?

Mlžení oken je přirozený fyzikální jev, rosení se proto nezbavíte nadobro, jsou ale kroky, které můžete podstoupit, abyste co nejvíce zamezili vzniku nadměrné kondenzace v místnostech.

Nejsnadnější a nejméně finančně náročnou možností je vědět, jak správně větrat. V každém ročním období byste měli interiér pravidelně vyvětrat, je ale zapotřebí rozlišovat mezi větráním v létě a v zimě. V zimě byste rozhodně neměli větrat na mikroventilaci. Naopak se vyplatí větrat intenzivně v krátkých a pravidelných intervalech. Vnesete tak do svého domu čerstvý vzduch, který vyžene přebytečnou vlhkost. V létě můžete bez starostí větrat i na ventilaci.

Další variantou je sušit prádlo venku – vlhké oblečení totiž značně přispívá k rosení oken a obecné kondenzaci vody ve vzduchu. Ne každý má možnost umístit prádlo na zahradu, ale vždy, když můžete, se snažte prádlo sušit na balkóně, v sušárně nebo na terase. V případě mlžení oken v kuchyni si pak pořiďte kvalitní odvětrávání a aktivně jej využívejte při každém vaření.

Stará okna se logicky mlží více než nová – jejich těsnění je již opotřebené a dostatečně neizoluje. Řešení je tedy nasnadě: vyměnit stará okna za nová. Od toho jsme tu my – vyberte si z naší nabídky špičkových oken přesně taková, jaká chcete. Náš tým odborníků je vám vždy k dispozici a rád vám pomůže s čímkoliv budete potřebovat.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.