Na co myslet před stavbou zimní zahrady?

Zimní zahrada může být útočištěm, místem pro relaxaci či splněním snu o prostoru se zelení, bez nutnosti zahrady. Aby však byla skutečným přínosem pro domov, je třeba před zahájením její stavby pečlivě promyslet několik klíčových aspektů. Podívejte se jakých.

 

Zimní zahrada

 

 

Umístění a orientace zimní zahrady

Volba správného umístění je alfou a omegou úspěšné realizace zimní zahrady. Orientace ovlivní množství slunečního světla a tepla, které zimní zahrada přijme. Orientace na jih zajistí hojnost světla, ale vyžaduje efektivní stínění proti přehřívání v letních měsících. Romantické scenérie nejen během léta vám nabídne západní strana domu. Sever a východ bývají chladnější, zato ale stabilnější během roku. Mluvíme ovšem o ideálních podmínkách. Záleží pochopitelně na celkové dispozici stavby a okolí. Doporučujeme podrobně sledovat proměnu slunečních paprsků během celého roku a počítat i s možnou proměnou okolí – jako jsou nové stavby nebo výška stromů apod.

Jak je to se stavebním povolením?

Vstup do světa papírování a povolení může být pro mnohé stavitele noční můrou. V závislosti na lokalitě a rozsahu projektu může být stavební povolení nezbytné. Pro zimní zahrady bez vytápění, které jsou menší než 25m2 a nižší než 5 m, není nutné ohlašovat stavbu ani žádat o stavební povolení.

Zimní zahrada je ale nadzemní stavbou, a pro její stavbu je tedy nutný územní souhlas příslušného úřadu. Pro jeho získání je třeba doložit jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy, případně další informace o místě stavby, velikosti a jejím připojení na dům.

Doporučujeme proto konzultovat plány s příslušným stavebním úřadem nebo odborníkem na stavební právo, abyste měli všechny formality v pořádku před zahájením prací.

Materiál konstrukce zimní zahrady

Výběr materiálu pro konstrukci zimní zahrady má zásadní vliv na její vzhled, trvanlivost a energetickou efektivitu. Hliník, dřevo nebo PVC?  Každý materiál má své specifické vlastnosti a estetické kvality. Hliník je odolný a vyžaduje minimální údržbu. Dřevo přidává konstrukci teplý a přírodní vzhled, je však citlivé na vlhkost a musí být správně ošetřeno. PVC je poměrně levné a odolné proti povětrnostním vlivům i UV záření, na druhou stranu může při teplotních výkyvech docházet k roztažnosti systému.

Typ stavby zimních zahrad

Zimní zahrady dále rozlišujeme dle typu stavby – tedy dle tvaru samotného obvodového pláště a střešní konstrukce. Hlavní typy jsou 3.

  • rovná s pultovou střechou
  • rovná se sedlovou střechou
  • rovná se sedlovou střechou s rotundou

Rovná střecha s pultovým nebo sedlovým provedením nabízí moderní vzhled, zatímco kombinace sedlové střechy s rotundou přináší element zámecké elegance. Volba závisí na vašich osobních preferencích a estetických požadavcích. Design zimní zahrady by však měl korespondovat s architektonickým stylem domu.

Odvod dešťové vody

Systém odvodu dešťové vody je nezbytný pro dlouhodobou funkčnost a udržitelnost zimní zahrady i domu. Nesprávné řešení může vést k poškození konstrukce, pronikání vody do stěn a tvorbě plísní. Integrování kvalitních okapů, žlabů a odvodňovacích systémů zajistí, že voda bude efektivně odváděna od stavby.

Výměna vzduchu v zimní zahradě

Vzhledem k rozdílné teplotě venku, v zimní zahradě a v budově může snadno docházet ke kondenzaci vzduchu a nadměrné vlhkosti v zimní zahradě. K tomu nepřispívají ani rostliny, které jsou v ní umístěné. Udržení optimální kvalitu vzduchu a teplotu v zimní zahradě vyžaduje dobrý systém odvětrávání. Přirozená výměna vzduchu skrze okna, ventilační klapky nebo nebo instalací mechanického větrání pomáhá regulovat teplotu a odvádět přebytečnou vlhkost. Zkuste se zamyslet nad optimálním odvětráváním, případně variantou s vytápěním.

Stínění zimních zahrad

Nemělo by se ani opomíjet řešení zastínění, díky kterému je možné odklonit přímé sluneční záření a udržet v horkých dnech příjemné klima.Správně navržené stínění vám zajistí pohodlí během celého roku. Externí rolety, markýzy nebo vnitřní žaluzie pomáhají regulovat množství slunečního světla a tepelný komfort. Moderní řešení umožňuje automatizaci a stínění se tak přizpůsobuje aktuálnímu počasí.

Každý aspekt stavby zimní zahrady si zaslouží důkladné zvážení. Pokud se chcete poradit s odborníky nebo začít realizovat svůj sen o zimní zahradě, jsme tu pro vás.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.


Opište text z obrázku, prosím: