Jak vybrat vchodové dveře do domu?

Výběr vchodových dveří není dobré podcenit: kromě důležité vizuální úlohy hrají také významnou roli v otázce zabezpečení vašeho domova a zamezení tepelným ztrátám. Poradíme vám, na co se při výběhu vašich nových hlavních dveří zaměřit.

Začněte výběrem rozměru, designu a materiálu

Ať už plánujete měnit staré dveře za nové, nebo jde o historicky první vchodové dveře vaší novostavby, před samotným výběrem je třeba promyslet jejich vzhled a materiál. Chcete jednoduché hladké dveře? Mají mít světlík či integrované sklo? Zdobné, minimalistické, v barvě oken nebo extravagantně barevné? Možností je celá řada.

Jakmile si ujasníte, jaký vzhled bude nejlépe ladit k interiéru i exteriéru vašeho domu, rozmyslete si také požadovanou výšku a šířku. Vchodové dveře nemohou být užší než 80 cm, obvykle ale mají 90 cm a více. Standardní výška je 197 cm, častou volbou je ale 210 cm. Přejete-li si rozměrnější dveře, připlatíte si za řešení na míru. Vchodové dveře se otvírají zásadně dovnitř, a to jak kvůli bezpečnosti (záchranné složky se tak dostanou přes dveře rychleji), tak i kvůli bezpečnosti vašich případných návštěv.

Už víte, jak mají vaše dveře vypadat a jak velké budou? Přichází na řadu volba materiálu. Ta se odvíjí od vašich preferencí i finančních možností. Zákazníci často volí vchodové dveře ze stejného materiálu, který je použitý na oknech domu, není to ale pravidlem.

Plastové dveře

Neoblíbenější volbou současnosti jsou vchodové dveře z plastu. Jsou levné, skvěle izolují, nevyžadují téměř žádnou péči a dlouho vydrží. Problémem už není ani jejich design: klasické bílé variantě už odzvonilo, na řadu přišly věrohodné imitace dřeva, nebo dokonce hliníku v nejrůznějších odstínech.

Hliníkové dveře

Použití hliníku na oknech a dveřích je v posledních letech velmi populární. Hliník je sice finančně náročnější než plast, nabízí ale vyšší odolnost, skvělé tepelně-izolační vlastnosti i dlouhou životnost. I když se hliník jeví jako velmi moderní materiál, v nabídce nejsou jen strohé, minimalistické modely, vyberou si i milovníci klasiky nebo originálních řešení. Stejně jako plastové dveře jsou i hliníkové v podstatě bezúdržbové.

Dřevěné dveře

Dřevěné vchodové dveře ocení především milovníci přírodních materiálů a zastánci šetrného přístupu k přírodě. Neopomenutelným faktorem je i vzhled: i před podařené plastové atrapy se pravé dřevo zkrátka pozná na první pohled. Dřevo má velice dobré přirozené tepelně i zvukově izolační vlastnosti, s použitím vhodného zabezpečovacího systému odolá pokusů o vniknutí. Jeho nevýhodou je nutnost pravidelné péče, hořlavost a vysoká pořizovací cena.

Nezapomeňte na bezpečnost

I ty nejodolnější dveře potřebují bezpečnostní prvky, kvalitní zámky, kliky i kování. I když jen průměrně 8 procent vloupání probíhá přes dveře, je nutné udělat vše pro to, aby vaše dveře byly pro nevítané hosty naprosto neprostupné.

Potřebujete nové vchodové dveře a nevíte si rady s výběrem? Nabízíme plastové dveře, hliníkové i dřevěné dveře i okna a rádi s vámi najdeme řešení na míru vašemu domovu.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.