Jak vybrat plastové dveře?

Vstupní dveře jsou důležitou vizitkou – všimne si jich každá návštěva a vy sami na nich ulpíte pohledem minimálně dvakrát denně při odchodu z domu a následném návratu. Kromě reprezentativní funkce však mají další, neméně podstatnou úlohu: chrání před povětrnostními podmínkami, únikem tepla i nezvanými hosty.

Hledáte-li řešení, které bude splňovat vaše požadavky na vzhled, technické i izolační vlastnosti a rozumnou cenu, zaměřte se při svém výběru na dveře z plastu.

Parametry se liší

Mohlo by se zdát, že všechny druhy plastových dveří nabízejí stejné vlastnosti a že tedy stačí vybírat pouze na základě požadovaného vzhledu. To ale není tak úplně pravda. Nejsou totiž dveře jako dveře: při výběru bytových dveří, které ústí do chodby, si nemusíte lámat hlavu s tím, jak budou snášet mráz nebo horko, naopak výběr nekrytých dveří vedoucích přímo do ulice nebo zahrady klade důraz na odolnost.

Vždy se tedy prodejce ptejte na izolační vlastnosti, zejména pokud chcete dosáhnout pasivního bydlení. Samozřejmostí by mělo být ocelové vyztužení dveřního rámu i křídla a práh z hliníku s přerušeným tepelným mostem.

Zaměřeno na vzhled

Máte jasno v požadovaných vlastnostech? Můžete začít vybírat konkrétní vzhled vašich vstupních plastových dveří. V nabídce je nepřeberné množství barev, odstínů a dekorů. Vybrané dveře mohou být téměř k nerozeznání od dřevěných nebo hliníkových variant. Navíc si můžete zvolit i dvoubarevnou variantu a vybrat jiný dekor zevnitř i zvenčí.

Celkový vzhled doladíte případným členěním a úplným či částečným prosklením a průhledy. To mírně navyšuje tepelné ztráty, ale nejde o vysoké hodnoty – na vyúčtování za elektřinu je ani nepostřehnete. Skleněné výplně mají mnoho variant i textur od čirých přes reflexní po matné a zdobené, vždy by ale měly být tvořeny kvalitními dvojskly nebo trojskly.

Důležité detaily plastových dveří

Podařilo se vám vybrat ty nejlepší dveře pro váš byt či dům? Skvělé. Před jejich instalací ale ještě zbývá doladit pár zásadních maličkostí. První z nich je dokonalé zaměření: plastové dveře obdržíte zároveň se zárubněmi. Bez těch by jen těžko mohly dokonale těsnit. Doporučujeme proto nechat zaměření na profesionálech, aby vás při usazování dveří nečekalo nemilé překvapení.

Dalším důležitým aspektem je bezpečnost: plastové dveře v základní variantě nepatří mezi nejodolnější, pokud jde o jejich násilné otevření, nabízejí nicméně několik možností dalšího zabezpečení, které omezí riziko násilného vniknutí na minimum. Můžete zvolit tříbodový zamykací systém, dveřní hlídač nebo druhý zámek. O nadstandardním zabezpečení plastových dveří se poraďte se svým dodavatelem.

Nakonec zbývají případné úpravy typu instalace kukátka, vhozu na dopisy, kliky nebo madla.

Hledáte svého dodavatele plastových oken a dveří nebo potřebujete poradit s výběrem? Kontaktujte nás, společně vybereme to nejlepší řešení pro vaše bydlení.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.