Jak vybrat bezpečnostní dveře?

Bezpečnostní dveře jsou základem ochrany vašeho domova a majetku. Při výběru správných dveří je důležité zvážit několik klíčových faktorů, které zajistí vaši bezpečnost a zároveň splní vaše požadavky na design. Tento průvodce vám poskytne důležité informace a rady, které vám pomohou při rozhodování.

Potřebuji měnit zárubně?

Při instalaci nových bezpečnostních dveří je důležité zvážit stav stávajících zárubní. Pokud máte zárubně ve špatném stavu, může být na čase je vyměnit společně s dveřmi. Kvalitní ocelové zárubně poskytují pevnou oporu pro dveře a přispívají k celkové bezpečnosti. Profesionální montážní služba zhodnotí stav vašich zárubní a poradí zda je nutné je vyměnit.

Jakou bezpečnostní třídu?

Bezpečnostní třída dveří je důležitým aspektem při výběru. Dveře jsou hodnoceny podle jejich odolnosti vůči různým typům útoků a vloupání. Třídy 3 a 4 patří mezi nejbezpečnější, přičemž vyšší třída znamená vyšší odolnost vůči neoprávněnému vstupu. Při výběru je vhodné dbát na certifikované bezpečnostní třídy dveří.

Oheň je špatný pán

Nezvaným hostem se může stát nejen lupič, ale i oheň. Bezpečnostní dveře s požární odolností poskytují ochranu před jeho šířením. U bytů v panelových domech jsou dokonce ze zákona povinné, aby chránili i ostatní obyvatele domu. Jednotkou požární odolnosti uvedenou v dokumentaci je čas (v minutách), který dovedou dveře vzdorovat ohni. Dále se určují třídy EI a EW, které rozlišují místo, kde se měří teplota sálající ze dveří na straně odvrácené od plamenů. Třída EW určuje teplo vycházející ze dveří a EI nám říká samotnou povrchovou teplotu. Důkladná kontrola certifikace a požárních vlastností dveří je důležitá pro zajištění bezpečnosti domova a ochrany majetku.

Bezpečnost nemusí být na úkor designu

Výběr materiálu pro bezpečnostní dveře má významný vliv nejen na odolnost, ale i na celkový dojem. Vizuálně se musí líbit vám, a nevítanému návštěvníku musí naznačit, aby to tady raději nezkoušel. Esteticky příjemný vzhled nemusí být překážkou bezpečnosti ani naopak. Vhodný materiál je samozřejmě nutné vybrat podle individuálních preferencí a potřeb, ale zkušený odborník vám rád poradí, jak skloubit hezké s bezpečným.

Myslete i na teplo

Kromě bezpečnosti je také důležité myslet na tepelnou izolaci, kterou dveře poskytují. Dobře izolované dveře pomáhají udržovat teplotu a snižují energetické ztráty. Materiály, konstrukce i těsnění dveří mají vliv na jejich izolační vlastnosti.

Výběr správných bezpečnostních dveří je důležitým rozhodnutím pro ochranu vašeho domova a klidného spánku. Zohlednění všech uvedených faktorů vám pomůže při rozhodování o nejlepší volbě. A pokud chcete mít úplnou jistotu a klidný spánek, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme a pomůžeme s výběrem i montáží.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.


Opište text z obrázku, prosím: