Jak správně vybrat markýzu?

Během jednoho roku si v České republice užijeme průměrně 1 500 hodin slunečního svitu. Jde sice jen o polovinu doby, po kterou si mohou slunce užívat Španělé či Portugalci, i tak je ale třeba mít možnost se před hřejivými paprsky schovat. Chcete si užívat pobyt venku v příjemném stínu a zároveň ochránit interiér před přehříváním? Pořiďte si markýzu. V dnešním článku vám poradíme, podle jakých kritérií vybírat a na co se zaměřit.

Kdy zvažovat pořízení markýzy

Chcete si užívat stínu při posezení na terase během horkých dní, ale nelíbí se vám představa mohutné konstrukce nebo pevné střechy? Pak je markýza pro vás tím pravým řešením. Jednoduše se připevní na stěnu domu a není třeba žádné další instalace nebo budování podpěr.

Markýzy nepatří jen k rodinným domům. Mohou ochránit před ostrým sluncem i výlohu obchodu nebo zahrádku restaurace. Kromě stínu nad hlavami hostů a návštěvníků budou mít příznivý dopad také na klima v přilehlé budově.  

Správná velikost je klíčová

Zní to jako samozřejmost, ale není to tak jednoduché. Podle umístění vaší terasy, balkonu nebo posezení bude slunce během dne měnit úhel dopadajících slunečních paprsků. To znamená, že na vaší terase může být stín dopoledne, ale od oběda do pozdního odpoledne tam nebude k vydržení, pokud nezvolíte dostatečnou šířku a délku markýzy, aby poskytovala stín po co nejdelší část dne. V nabídce jsou i doplňující boční panely, které vám prodlouží dobu pobytu ve stínu.

S představou umístění slunce a stínu mohou pomoci speciální programy, které nasimulují postup slunce a jeho vliv na stín pod markýzou během celého dne, případně školení pracovníci specializovaných firem.

Lidský pohon, nebo elektrika?

Tento faktor závisí především na vašich finančních možnostech a umístění markýzy. Pokud chcete co nejlevnější variantu, budete muset markýzu vysouvat i zasouvat manuálně, pomocí kličky. Dovoluje-li to váš rozpočet, volte motorizované ovládání. Stínění potom ovládáte pomocí tlačítka.

K elektrickému ovládání si můžete přikoupit i automatické senzory, které markýzu samy zasunou v případě silného větru. Nebudete pak muset v práci při pohledu na vichřici za oknem přemýšlet, jestli jste předešlého dne nezapomněli markýzu zarolovat.

Výběr materiálu

Při výběru markýzy volte ověřené výrobce, kteří nabízejí kvalitní a odolné konstrukce z prvotřídních materiálů. Kotvení nechte, pokud možno, na profesionálech: je třeba předejít chybám, které ovlivní funkčnost markýzy.

Markýzy jsou k dispozici v řadě jednobarevných i pruhovaných tkanin v různých provedeních a cenových relacích, ze kterých si každý snadno vybere. Většina látek ochrání před mírným deštěm, v nabídce jsou i speciální impregnované látky odolné proti silnějšímu dešti i znečištění. Můžete si dokonce vybrat tvar lemu: pokud chcete navodit středomořskou atmosféru, volte vlnitý lem, k moderní architektuře se víc hodí klasický hladký lem.

Nevíte si rady s vhodnými rozměry nebo máte jiné dotazy? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.