Jak správně ošetřovat dřevěná okna?

Dřevěná okna jsou po právu jednou z nejvýraznějších ozdob na domě. Jde ale o přírodní materiál, který nezůstane krásný a funkční bez vaší pomoci. Jak se starat o dřevěná okna tak, aby si zachovaly svůj vzhled a vydržely vám co nejdéle? Péče o dřevěná okna je jednoduchá a rozhodně se vyplatí. Poradíme vám, jak na to.

Časy se mění

I když jsou dřevěná okna považovaná za tradiční prvek, a spousta uživatelů si myslí, že se časem nijak zvlášť nezmění, opak je pravdou. Dnešní dřevěná okna jsou mnohem odolnější než ty, která měla naše babičky. Výroba se významně posunula a nové technologie prodlužují trvanlivost použitého dřeva. Penetrace použitých dílů, spoje vyplněné pružným pojidlem, odolné barvy, pružná ochranná lazura a přípravky k vyplnění a zahlazení i té sebemenší trhlinky prodlužují životnost dřevěných oken až o desítky let.

Běžná péče o dřevěná okna

Zatímco na natírání rámů si budete muset pár let počkat, s běžnou péčí je třeba začít hned. Jde zejména o čištění - a to jak rámů, tak skel. Vždy používejte jemné odmašťovací přípravky, nikde ne abrazivní nebo jinak agresivní. Naprosto dostačující je běžný saponát s teplou vodou a měkké hadříky. Pozornost věnujte i těsnění. Při mytí oken je jemně očistěte, osušte, těsnění zkontrolujte a případně ošetřete silikonovým olejem. Samozřejmostí by pak mělo být i promazání kování speciálním olejem nebo vazelínou a jeho případné dotažení a seřízení.

Skla i rámy otřete jemně do sucha, dvakrát ročně pak rámy ošetřete speciálním balzámem, který je ochrání před škodlivým vlivem slunečního záření, deště, sněhu a povětrnostních podmínek, navíc prodlouží životnost nátěru i dřeva. Pro použití balzámu jsou optimální teploty od 5 do 20 stupňů, není vhodné jej nanášet v mrazu nebo na přímém slunci.

Co když je čas na nový nátěr?

Pokud máte pocit, že by si vaše okna zasloužila nový kabát, můžete se pustit do natírání sami, lepší je ale obrátit se přímo na výrobce, který se o to postará za vás. Při správné péči nenastane potřeba nového nátěru dříve než po 10 až 15 letech. Jestli se chcete přesto do natírání pustit za každou cenu sami, zkonzultujte s odborníky alespoň výběr vhodné barvy a dalších nástrojů i metodu odstranění původního nátěru. Tím eliminujete riziko poškození dřevěných rámů a zkrácení jejich životnosti.

Potřebujete poradit s výběrem dřevěných oken nebo máte okna od nás a chcete poradit, jak jim znovu dodat lesk? Obraťte se na nás.

Shrňme si informace

Správná údržba dřevěných oken je klíčová pro prodloužení jejich životnosti a zachování estetického vzhledu. Toto jsou některé tipy na správnou údržbu dřevěných oken:

  1. Čistěte okna pravidelně - Pravidelné čištění dřevěných oken pomáhá odstranit prach a nečistoty. Čistit můžete pomocí vlhkého hadříku a neagresivního mýdla nebo speciálního čistícího přípravku určeného pro dřevo.

  2. Odstraňte vlhkost - Dřevo je náchylné k poškození vlhkostí, proto je důležité udržovat okna suchá. Pokud zjistíte, že okno je vlhké, osušte ho co nejdříve. Můžete použít suchý hadřík.

  3. Nalakování - Nalakování oken pomáhá chránit dřevo před vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy. V ideálním případě byste měli okna natírat nebo lakovat každých 3-5 let.

  4. Ošetřujte dřevo - Když si všimnete poškození dřeva, jako jsou například skvrny, škrábance nebo praskliny, okna ošetřete co nejdříve. Můžete použít speciální ošetřovací přípravky pro dřevo, které pomohou opravit poškození.

  5. Ochrana proti hmyzu - Hmyz může dřevo poškodit. Můžete použít ochranné prostředky proti hmyzu, které pomohou ochránit okna před škůdci.

Je důležité si uvědomit, že správná údržba dřevěných oken vyžaduje pravidelnou péči a údržbu. Pokud máte nějaké pochybnosti nebo potřebujete poradit, obraťte se na odborníka na údržbu oken, který vám může poskytnout další tipy a rady na správnou péči o vaše dřevěná okna.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.