Jak na údržbu zasklené lodžie či balkonu?

Zasklená lodžie nebo balkon jsou stále populárním způsobem, jak si rozšířit prostor bytu o další místnost s celoročním použitím. Pokud zvažujete instalaci skel, a vytvoření příjemné a prosvětlené oázy klidu a pohody, možná řešíte otázku údržby. V tomto článku se podíváme na jednoduché a efektivní kroky, jak zasklené prostory udržet v perfektním stavu.

Není to věda

Při zasklení lodžie či balkon si u nás můžete vybrat z rámové či bezdrátové varianty. Oba designy si žádají pravidelnou péči. Pokud se ale děsíte, že vám k úklidu přibude další starost, nezoufejte. Údržba není náročná a zvládnete ji bez obtíží.

Zkontrolujte skla

Začněte důkladnou kontrolou skel. Hledání jakýchkoli prasklin, škrábanců nebo jiných vad je klíčovým krokem. Pravidelné vizuální inspekce vám umožní včas odhalit potenciální problémy a předejít jejich eskalaci. Nezapomeňte zkontrolovat také těsnost skel, abyste minimalizovali riziko úniku tepla.

Očistěte rámy

U rámové varianty se zaměřte na větší nečistoty. Čisté rámy nejen zlepšují vizuální dojem, ale také prodlužují životnost. Krom pravidelného otření vlhkým hadříkem je jednou za 3 měsíce setřete jemným čisticím prostředkem nebo směsí octa a vody a odstraňte případné větší skvrny (například od pylu či smůly ze stromů). Zvláštní pozornost věnujte místům, kde se rámy spojují, protože právě zde se může nahromadit nečistota.

Promažte kolečka, zkontrolujte žlábky

Plynulé otevírání a zavírání oken zasklené lodžie závisí na správně fungujících pojízdných kolečkách. Alespoň jednou ročně je proto nezapomeňte promazat. Postačí k tomu univerzální mazivo například WD-40. Dalším krokem je kontrola žlábků, ve kterých se zasklení pohybuje. Tento jednoduchý krok zajistí plynulý pohyb a prodlouží životnost mechanismu.

Umývání skel

Nebudeme vám nic nalhávat, ani pro nás to není nejoblíbenější činnost, ale jednou za čas se to udělat musí.  Umývání skel můžete provést klasicky nebo si proces usnadníte tak, že jednotlivá okna vyjmete, umyjete je uvnitř a pak znovu nasadíte. Druhý způsob vám usnadní přístup k celé ploše. Použijte kvalitní čisticí prostředky, ideálně bez agresivních chemikálií, aby nedošlo k poškození povrchu skla nebo rámů. Pamatujte na rozleštění, které zajistí bezchybný lesk vaší zasklené lodžie či balkonu.

S dodržováním těchto jednoduchých kroků se můžete těšit ze své prosklené lodžie či balkonu dlouhá léta. Nechte si zasklít lodžii či balkón a zvětšete tak obyvatelnou plochu vašeho bytu. Můžete je pak využívat celoročně, bez ohledu na počasí a navíc ušetříte na energiích. Rádi vám poradíme a pomůžeme s výběrem i montáží.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.