Jak dlouho vydrží plastová okna? jejich životnost a údržba

Stojíte před výběrem vhodných oken a nejste si jisti, jak dlouho vám ta plastová vydrží? V dnešním článku se zaměříme nejen na životnost plastových okenních rámů, nýbrž také na jejich vhodnou údržbu, aby vám okna sloužila dlouhá léta.

Výběr a životnost plastových oken

Při volbě oken byste měli zohlednit několik klíčových faktorů – především je důležité si zodpovědět, kde budou okna zasazena a jakému mají sloužit účelu. Při volbě materiálu byste například měli zohlednit vlhkost v místnosti – do vlhkých prostor se například dřevěná okna příliš nehodí, jelikož se mohou zkroutit a může dojít k jejich nenávratnému poškození. Dále je pak zapotřebí stanovit si kritéria pro tepelnou izolaci, ochranu před hlukem, ale také parametry bezpečnosti, které chcete, aby vám z nových oken plynuly.

Vlastní životnost pak záleží primárně na tom, jakým způsobem o okna pečujete – je vhodné oknům věnovat alespoň minimální péči a údržbu podle standardů výrobce. Vlastnosti plastových oken za poslední dekádu učinily značný posun, primárně díky tlaku na úsporu tepla.

Při výběru okenních rámů je samozřejmě důležité vzít v potaz i velikost investice, kterou jste ochotni do nových oken vložit. I když vám dřevěná okna vydrží dlouhé dekády, jejich pořizovací částka je ve srovnání s těmi plastovými nesporně vyšší. Díky nízké vstupní investici a moderním technologiím, díky nimž jsou plastová okna současnosti prakticky k nerozeznání od těch ze dřeva, padá proto volba u řady domácností právě na okna z plastu. Plastová okna vám bez problémů vydrží desítky let, je ale dobré vědět, jak se o ně správně starat.

Jak plastová okna udržovat?

O plastová okna není zapotřebí starat se tak často, jako o okna ze dřeva. Přesto byste jim měli věnovat alespoň minimální péči v průběhu roku – především tedy okennímu celoobvodovému kování, které byste měli pravidelně promazávat a seřizovat.

V opačném případě může nastat situace, že okna časem přestanou řádně těsnit, mohou se začít zadrhávat a může tak dojít i k jejich poškození. Zároveň byste měli oknům věnovat chvilku na jaře a na podzim a okna seřídit na zimní či letní režim. U zimního režimu okenní panty utáhnete, aby nedocházelo k průtoku studeného vzduchu a okna vám dobře těsnila. Naopak v letních měsících je záhodno (převážně v panelových budovách ale i jinde), aby celá místnost dýchala. Panty se proto naopak povolují. Vždy byste ovšem u těchto servisních úkonů měli konzultovat technickou dokumentaci výrobce, abyste měli jistotu, že oknům svou péčí spíše neškodíte.

V neposlední řadě je vhodné zvolit si spolehlivého dodavatele, na kterého se můžete obrátit v případě jakýchkoliv potíží. Právě takovou roli plníme my – prohlédněte si naši nabídku plastových oken a zvolte si taková, která vám nejvíce vyhovují.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.