Jak a čím nejlépe vyčistit dřevěné dveře?

Dřevěné dveře mají nepochybně své kouzlo. Žádají si však určitou dávku péče, aby jejich vzhled i životnost byly co nejdéle zachovány v perfektním stavu. V dnešním článku vám proto poradíme, jaké jsou nejefektivnější způsoby čištění dřevěných dveří, aby nedošlo k jejich poškození a vydržely vám co nejdéle!

V přípravcích nehledejte vědu

Co se týče doporučených čisticích přípravků na dřevěné povrchy, rozhodně není na škodu se řídit pravidlem „méně je někdy více“. Dřevěné povrchy, pokud jsou v dobrém stavy, bývají velice dobře omyvatelné, a proto není zapotřebí sahat po žádné agresivní chemii. Ve většině případů vám naopak postačí malé množství libovolného čisticího přípravku smíchaného s teplou vodou. Poté stačí danou směsí navlhčit jemný hadřík a otřít jím dveře po celém jejich povrchu.

Pokud byste chtěli jít opravu přírodní cestou, je možné použít octovou vodu. Stačí smíchat lžíci octa a trochu citronové šťávy s teplou vodou a ekologický, neškodlivý čisticí přípravek je na světě. Následující postup je stejný – namočte do připravené směsi jemný hadřík a dveře jím důkladně očistěte.

Při čištění dveří nezapomínejte ani na nejrůznější záhyby v jejich konstrukci a rámy, abyste měli jistotu, že je výsledek opravdu stoprocentní. Po omytí dveří mokrým hadrem doporučujeme je přejet ještě druhým, čistým a suchým hadrem pro dosažení co nejuspokojivějšího výsledku.

V případě, že máte dřevěné dveře s lakovaným povrchem, vyhněte se použití abrazivních čistidel nebo prostředků se silnými chemickými složkami. V opačném případě by se mohlo stát, že bude povrch laku narušen a dřevo se časem vlivem vnějších činitelů začne více opotřebovávat. 

Věnujte svým dřevěným dveřím péči, kterou si zaslouží. A pokud byste potřebovali s čímkoliv poradit, nebo dokonce vybrat nové, neváhejte se obrátit na náš tým odborníků!

Můžete zkusit i mýdlo a vodu

Pro vyčištění dřevěných dveří se doporučuje následující postup:

  1. Připravte si čistou hadřík nebo houbu a nějaký šetrný čistící prostředek určený pro dřevo. Pokud nemáte speciální čistící prostředek, můžete použít mírný roztok tekutého mýdla a vody.

  2. Pokud jsou dveře silně znečištěné, opláchněte je nejprve vodou, abyste odstranili prach a hrubé nečistoty.

  3. Navlhčete hadřík nebo houbu čistícím prostředkem a jemně otírejte dveře, postupujte od vrchu dolů. Mějte na paměti, že dveře se musí ošetřovat opatrně, aby nedocházelo ke škrábancům a poškození laku.

  4. Po vyčištění dveří je třeba je opláchnout vlhkým hadříkem, aby se odstranil přebytečný čistící prostředek. Poté je třeba dveře osušit dalším suchým hadříkem.

  5. Pokud dveře potřebují následné ošetření, použijte nějaký vhodný ochranný prostředek pro dřevo, jako například vosk nebo olej, abyste obnovili jejich lesk a ochránili je před poškozením.

Při čištění dřevěných dveří je důležité používat šetrné čistící prostředky, které neobsahují příliš mnoho chemických látek, jež by mohly poškodit dřevo nebo lak. Pokud nejste jisti, jaký prostředek použít, můžete se poradit s prodejcem nebo odborníkem na údržbu dřeva.

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.