Čím a jak natřít stará plastová okna?

Stará plastová okna ještě skvěle slouží, ale kvůli mnoholetému působení slunečního záření už na ně není moc hezký pohled? Není nic jednoduššího, než je znovu natřít. Jak na to? Poradíme vám.

Éra bílých plastových oken už je za námi, často jsou ale ještě k vidění. Zejména levnější varianty bílých plastových oken mají tu nevýhodu, že s přibývajícími lety žloutnou. Nespraví to ani důkladné čistění, ani chemie.

Na druhou stranu není ekologické ani ekonomické měnit okna dříve, než přijde jejich čas, jenom proto, že už nejsou tak hezké jako kdysi. Co s nimi? Jedinou možností je vzít do ruky štětec, koupit barvu a pustit se do díla. Ale pozor, nezkoušejte to u nových oken. Jejich rámy mají speciální ochrannou vrstvu, která zmizí přibližně po roce.

Důkladná příprava jako klíč k úspěchu

Vyberte si barvu v libovolném odstínu, která je určena k natírání plastu a odolá i mrazu a horku. Nešetřete, nekvalitní barvy se brzy oloupou a budete tam, kde jste byli. Pokud to stojí v návodu k barvě, dokupte si i ředidlo. Dále budete potřebovat čisticí prostředky, hadřík, štětec, odmašťovač, malířskou lepicí pásku a jemný smrkový papír.

Jestli si chcete ušetřit práci, můžete místo klasické barvy koupit barvu ve spreji. Aplikace je rychlejší a rovnoměrnější, utratíte ale více.

Jakmile budete mít barvu, okna nejprve odmontujte, poté důkladně očistěte a zkontrolujte. Podívejte se, jak sedí těsnění a jak je na tom kování. Odmontujte, co se dá, zejména kličku. Potom důkladně přelepte a zakryjte všechna místa, která nemají přijít do kontaktu s barvou. S tím vám pomůže malířská páska. Dejte si záležet, abyste potom nemuseli složitě odstraňovat nánosy barvy ze skel a jiných míst. Ideální je položit si okno na pevný povrch do vodorovné polohy.

Nachystejte rámy plastových oken na nový nátěr

Na hladkých plochách zpravidla barva drží hůř. Proto je nutné nejprve celý povrch rámů lehce zdrsnit. Zvýší se tím přilnavost barvy a sníží riziko, že se za pár měsíců oloupe. Jemným smirkovým papírem přebruste rámy, vzniklý prach důkladně odstraňte hadříkem a aplikujte odmašťovač podle návodu.

Pak už se můžete pustit do aplikace barvy. I tady je třeba dodržovat návod od výrobce – doba schnutí se může lišit. Aplikujte slabé vrstvy a snažte se o rovnoměrnost. Co se týče aplikace sprejem, ideálního výsledku dosáhnete snáz.

Po době určené ke schnutí, která zpravidla trvá několik hodin, můžete aplikovat druhou vrstvu stejným způsobem. Jakmile barva důkladně zaschne, máte skoro hotovo, případně můžete postupovat stejně i z vnitřní strany okna. Pak zbývá už jen odstranit pásku, očistit případné zbytky barvy z míst, kam nepatří, namontovat zpět kování a vrátit okno na jeho původní místo.

Aby byl výsledek co nejlepší

Pokud chcete natřít stará plastová okna, je důležité postupovat správně, aby byl výsledek kvalitní a trvanlivý. Níže uvádíme několik kroků, jak na to:

  1. Příprava povrchu: Před nátěrem je důležité očistit a zbavit se všech nečistot a starého nátěru. Použijte štětec, abrazivní materiál a speciální čistič pro plastová okna, který nenarušuje povrch.

  2. Nátěr: Použijte kvalitní barvu, která je určená pro plastové povrchy a je vhodná pro vnější použití. Zvolte odstín dle svého vkusu a přání. Barvu nanášejte štětcem, nebo malířskou stříkací pistolí. Pro dosažení kvalitního výsledku je nutné nanést několik tenkých vrstev barvy s dostatečným časovým odstupem mezi jednotlivými vrstvami, aby měla barva dostatek času k vyschnutí.

  3. Úprava detailů: Po dokončení nátěru se zbavte všech nedodělaných a nedostatečně pokrytých míst a doplňte barvu na nedostatečně pokrytých místech.

  4. Ochrana nového nátěru: Po dokončení nátěru a dokud není zcela suchý, chraňte ho před přímým sluncem, deštěm a vodou. Po úplném vyschnutí můžete odstranit ochrannou pásku a užívat si nový nátěr.

Pamatujte: Je důležité dodržovat doporučení výrobce pro použití a nanášení barvy, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku a trvanlivosti.

Ani nový nátěr nepomohl a bude potřeba okna vyměnit? Kontaktujte nás, rádi vám představíme širokou nabídku kvalitních oken z plastu, dřeva i hliníku.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.