3 tipy, jak dokonale zastínit a zatemnit okna

Pořídili jste si bydlení s velkými okny… a pak přišlo léto a začali jste se tlouct do hlavy? Nejste sami. Velké skleněné plochy jsou sice estetické a zejména v zimních měsících přinášejí vzácné světlo, při slunečných dnech i vítaných pár stupňů navíc, v létě se ale výhody promění v nevýhody – doma máte horko, a když jdete spát před desátou, nedočkáte se ani pořádné tmy v ložnici. Každý problém má ale své řešení, a my vám přinášíme rovnou tři.

Dodatečné zatemňování a stínění oken je obvyklým postupem. Teprve po nastěhování totiž zjistíte, jak moc do bytu svítí nebo jestli se v létě přehřívá, a podle toho volíte vhodnou stínicí techniku. Ta navíc chrání i před zvědavými pohledy. Domy s velkými prosklenými plochami totiž vypadají krásně, ale když se v nich večer rozsvítí, jsou jako výkladní skříně a pro zachování soukromí je třeba zvolit vhodné prostředky, například závěsy, rolety nebo žaluzie. Jaký typ si vybrat?

Vertikální žaluzie – za málo peněz hodně muziky

Jednou z možností, jak ochránit váš interiér před slunečními paprsky i pohledy zvenčí jsou vertikální žaluzie. Jejich předností je vysoká variabilita, poměrně nízká pořizovací cena (především ve srovnání s předokenním stíněním) a jednoduchost instalace, kterou zvládnete i sami. Mimo to slouží i jako zajímavý dekorační prvek a dodají bytu na útulnosti. Pomocí vertikálních žaluzií zakryjete i velké plochy například v kancelářích.

Vertikální žaluzie nemusí být jen na okně, jejich pomocí můžete také efektivně rozdělit prostor. Vybírat si můžete ze široké nabídky materiálů a dekorů. Pokud toužíte po naprosté tmě, například v ložnici nebo dětském pokoji, vyberte si lamely ze zatemňovacího materiálu, díky kterému dosáhnete naprosté tmy pro klidný a hluboký spánek.

Venkovní hliníkové žaluzie pro nadšence do designu

Trápí vás přehřívání interiéru? Pak volte venkovní stínění. To udrží venku mnohem více tepla, než dokáže jakékoliv vnitřní stínění. Rozdíl mezi teplotou v bytě s vnitřním nebo venkovním stíněním může být až pět stupňů ve prospěch venkovní varianty.

Jednou z možností jsou venkovní hliníkové žaluzie. Ty jsou ideální volbou pro moderní stavby s minimalistickým designem, do kterých se vnitřní stínění příliš nehodí.

Nejčastěji používaným typem venkovního stínění jsou žaluzie C 80 v nejrůznějších provedeních. Jsou variabilní, odolné vůči větru a částečně chrání dům před vloupáním. Oblíbený je i typ Z 90, který je hranatější a hodí se ke stínění jak obytných, tak administrativních budov. Připojením k elektrickému ovládání získáte pohodlné, estetické a funkční řešení.

Předokenní rolety

Další variantou předokenního stínění jsou předokenní rolety. Na rozdíl od venkovních žaluzií se jedná vlastně o jeden kus složený z lamel, které se při složení zasouvají do boxu. Ten může být zabudovaný, nebo umístěný viditelně. Často se používají ke stínění menších oken nebo výloh, mohou ale bez problémů zastínit i francouzská okna a větší prosklené plochy.

Jde o nejfunkčnější řešení – díky kompaktnímu tvaru bez otvorů působí jako spolehlivá tepelná i hluková izolace, stejně tak přítomnost předokenních rolet může odradit nenechavé zloděje. V zimě naopak brání tepelným ztrátám.

Pořád nevíte, jakou variantu stínění a zatemnění zvolit? Obraťte se na nás, rádi vám s výběrem poradíme.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.