Zasklená lodžie vs. zimní zahrada: v čem je rozdíl?

Chcete si užívat spojení s přírodou i ve chvílích, kdy je venku deštivo nebo chladno? Pořiďte si zimní zahradu nebo si nechte zasklít lodžii a získejte více prostoru k celoročnímu používání.

Dnes se podíváme na to, jaký je rozdíl (a zda vůbec nějaký) mezi zimní zahradou a zasklenou lodžií, kdy je vhodné zvolit jaké řešení i na co myslet v oblasti realizace a potřebných doplňků.

Místo pro odpočinek i rostliny

Chybí vám v domě jedna místnost pro nerušené chvíle s výhledem do zeleně a vadí vám, že balkon nebo terasu můžete používat jen po malou část roku? Zejména pokud vás trápí prach, hluk nebo pyl pocházející z okolí, možná si možnosti otevřených prostor příliš neužíváte.

Jejich zasklením můžete získat novou odpočinkovou místnost, kde vás nebudou rušit kolemjdoucí, auta ani hmyz nebo listí v ranní kávě. Ve vašem proskleném království se navíc bude skvěle dařit vašim rostlinám, které nebudete muset po létě na balkoně složitě přemisťovat.

Jiný název, stejný výsledek?

Mezi zasklenou lodžií a zimní zahradou mohou a nemusí být rozdíly. Jak už název napovídá, zimní zahrady původně sloužily především k pěstování rostlin, například citrusů, během zimních měsíců. Zimní zahrada však může jednoduše vzniknout i ze zasklené lodžie, stačí ji jen vybavit několika květináči, sedacím nábytkem, případně potřebným zahradnickým náčiním a místem pro jeho ukládání. Cílem je vytvoření zelené oázy, ve které vám bude zkrátka a jednoduše dobře.

Lodžie bývají ve většině případů menší než klasické zimní zahrady, vyžadují proto více přemýšlení při navrhování uspořádání. Osvědčí se zde chytrá řešení, jako například multifunkční nábytek s úložným prostorem, výklopné stolky a podobně.

Zaměřeno na kvalitu

Ať už se chystáte na zasklení lodžie, nebo na budování rozsáhlé zimní zahrady, je třeba nejen pečlivě vybrat firmu, která zajistí zasklení, ale promyslet také to, zda bude místnost zavřená úplně, nebo bude možné ji v letních měsících otevřít a propojit například se zahradou. Obecně je důležité nepodcenit přípravu. Už ve fázi plánování je třeba vyřešit odvod dešťové vody, řešení výměny vzduchu či zajištění proudění vzduchu kolem skel, aby posléze nedocházelo k vytváření kondenzátů na sklech.

Nepodceňujte ani řešení stínění – v letních měsících se prosklená místnost snadno změní v horký skleník. Pokud skla nepůjdou otevřít, nabízí se možnost využití ventilačních klapek. Příjemnou teplotu během zimy zajistí podlahové nebo jiné vytápění.

Se všemi nástrahami výběru a přípravy zasklené lodžie či zimní zahrady vám pomohou specialisté z vybrané firmy. Vybírejte prověřené dodavatele se zkušenostmi a kvalitními produkty, které vám budou sloužit dlouhé roky.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.