Trápí vás plíseň na oknech? Zbavte se jí nadobro

S příchodem podzimu a zimy začne značnou část domácností trápit vysoká vlhkost vzduchu, kondenzace vody na sklech a s nimi spojená plíseň. Kromě toho, že tento nezvaný host může poškodit vaše plastová okna, zásadním způsobem ovlivňuje i zdraví vaší rodiny. Jak se plísně jednou provždy zbavit a předejít jejímu dalšímu vzniku?

Kondenzace vody na okenních sklech neznamená nutně problém

Dospělý člověk při odpočinku vyprodukuje 30 g vlhkosti, při mírné aktivitě je to dvojnásobek. Pokud se na vašich oknech sráží voda, pravděpodobně tedy zkrátka jen nedostatečně větráte. Ideální teplota místnosti pro udržení suchých oken je 21 °C a relativní vlhkost 40-50 %. Pokud se vám ani pomocí správného větrání a optimální teploty nedaří kondenzaci omezit, chyba může být v osazení oken, montáži nebo okolním zateplení a následných tepelných mostech. Sráží-li se voda uvnitř skel, je třeba návštěvy odborníka.

 

Takovou plíseň u svého plastového okna jistě nechcete

 

Vlhké prostředí je ideálním místem pro vznik plísní. Ta se ráda tvoří v rozích ostění a v blízkosti gumového těsnění či plastových rámů nebo parapetu. Během růstu plíseň uvolňuje spory, které vypouští do ovzduší. Kromě toho, že jde o alergen, mohou plísně také způsobovat celou řadu dalších zdravotních potíží, například poškození dýchacích cest, bolesti hlavy nebo podráždění pokožky. Některé spory obsahují karcinogenní mykotoxiny. Dobrá zpráva: plíseň se dá z plastových oken i zdí odstranit poměrně jednoduše.

Plíseň odstraní chlornan sodný

Dlouhodobé působení plísně může zničit nebo poškodit těsnění a snížit tak jeho životnost, případně se zažrat do rámu plastového okna, je tedy nutné se jí zbavit co nejdříve. Nestačí ale pouhé povrchové otření viditelné vrstvy: je třeba místo ošetřit do hloubky, aby se plíseň nevracela.

Nejúčinnější jsou přípravky proti plísni s chlornanem sodným, které jsou k odstání v každém supermarketu či drogerii. Přípravek aplikujte přesně podle návodu k použití, většinou zabíjí spory okamžitě. Aplikaci těchto prostředků provází výrazný zápach, nezapomeňte proto po odstranění plísně místnost důkladně vyvětrat. Ekologickou variantou boje s plísní je použití silného roztoku octa.

Nechcete, aby se plíseň vrátila? Dbejte na prevenci

Po úspěšném odstranění plísně je třeba dodržovat několik pravidel, která zajistí, aby se plíseň vaší domácnosti vyhnula obloukem. Zásadní je pravidelné a intenzivní větrání: otevřete okna dokořán alespoň třikrát denně, ideálně alespoň na pět minut. Dbejte na vlhkost v bytě, která by neměla přesáhnout 60 %. Nezapomeňte ani na přiměřené topení v zimních měsících. Prádlo sušte pokud možno venku, zohledněte také další producenty vlhkosti ve vašem bytě, jako je například sušička prádla, sporák apod., a po jejich použití znovu vyvětrejte.

Jestliže ani při dodržování doporučeného postupu vlhkost a plíseň nemizí, kontaktujte svého dodavatele plastových oken či jiného odborníka, který posoudí možné příčiny a pomůže vám najít řešení.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.