Kdy jsou lepší plastová a kdy dřevěná okna?

Výběr správných oken je úzce spjatý s estetikou celého domu, především díky tvaru a barvě rámů a křídel. Při jejich výměně je též potřeba brát v potaz jejich funkčnost, únik tepla, ale i pouliční hluk. Jejich výběr byste tedy neměli podceňovat. Jaké jsou výhody a nevýhody plastových a dřevěných oken a kdy je lepší použít ta či ona?

Kdy vybrat plastová okna

Největší výhodou plastových oken je bezesporu jejich nízká cena (až o 30–40 % oproti oknům dřevěným) a snadná údržba. Zároveň nabízí výtečnou tepelnou i zvukovou izolaci, což ocení převážně ti, kteří žijí u rušných silnic, dálničních obchvatů, popř. letišť apod.

Plastová okna jsou zároveň značně vzhledově variabilní – jsou dostupná v široké paletě barev včetně dřevěného dekoru (imitace dřeva) a mohou být osázeny různými typy skel.

Jejich nevýhodou bývá kratší životnost než u oken dřevěných, stále ovšem vydrží minimálně dvacet let. Dalším nešvarem plastových oken je, že jakmile se rámy začnou loupat, popř. přestanou řádně těsnit, není možné vyměnit pouze vadnou část a musí se tak vyměnit okna celá.

Plastová okna se nejčastěji vybírají do:

  • Kancelářských budov
  • Bytových domů procházejících procesem zateplení
  • Novostaveb

Kdy zvolit okna ze dřeva

Základní výhodou dřevěných oken je již zmíněná estetika. Především u starších domů platí, že při rekonstrukci je třeba dbát na celkový vzhled domu. Každý z nás jistě zná prvorepublikové vilky, jejichž majitelé při výměně oken dali spíše na cenu než na konečný vzhled a starou fasádu nyní zdobí plastové okenní rámy.

Dřevěná okna, známá také jako eurookna, jsou ekologicky šetrná a při správné údržbě mají signifikantně delší životnost než okna plastová. Na rozdíl od rámů z plastu je u nich poměrně snadná povrchová úprava a při závadě je možné vyměnit pouze část okna. Stejně jako u plastových oken, také okna ze dřeva vynikají tepelnou a hlukovou izolací a vyznačují se též stabilní konstrukcí. Zároveň nabízí skutečnou variabilitu, co se do použitého materiálu, vzhledu, barvy i tvaru týče.

Při výběru dřevěných oken je zpravidla nutno počítat s vyšší pořizovací cenou. Zároveň je třeba dbát na to, že dřevěná okna vyžadují větší údržbu než okna plastová. Jejich životnost určuje jak vaše péče (při zvýšené vzdušné vlhkosti je nutno pravidelně obnovovat nátěrovou ochranu přibližně každých pět let), tak vnější podmínky jako světová orientace, zastínění či výškové umístění.

Dřevěná okna se nejčastěji využívají:

  • Při rekonstrukci staršího domu
  • U dřevěných srubů a jiných staveb ze dřeva
  • Na chaty či chalupy

Kvalita především

Ať už se rozhodnete pro okna dřevěná či z plastu, primárně musíte dbát na kvalitní materiál a prověřeného výrobce. V GRESS je pro nás spokojenost zákazníka vždy na prvním místě. ✅ Proto máme v nabídce kvalitní a zároveň cenově dostupná okna z plastu, dřeva i hliníku, která splňují veškeré potřeby zákazníků, ať už jde o energetickou úsporu či osobitý styl.

 

Chci taková kvalitní plastová okna

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.