Jaké jsou mýty a fakta o bezpečnostních dveřích?

Petr Koktan, jednatel společnosti TREZOR TEST, v rozhovoru vysvětluje, jak vybírat, co je a není důležité. Zabezpečení vchodu do bytu či domu před dovolenou je prozřetelné opatření a klid i do budoucna.

Společnosti TREZOR TEST s.r.o. je akreditovaná zkušební laboratoř a certifikační orgán pro mechanické zábranné systémy, v tomto případě pro bezpečnostní dveře, jejich zkoušení, certifikace, expertízy apod.

Pro bezpečnostní dveře platí norma ČSN EN 1627 - 1630, která určuje 6 bezpečnostních tříd označovaných jako RC 1 až RC 6 (původní označení - BT – bezpečnostní třída). Základní, čili nejméně odolná je právě RC 1. Platí zde tedy opačný systém známkování (řazení do bezpečnostních tříd) než ten, který známe z dob školních let. Čím vyšší číslo bezpečnostní třídy, tím jsou dveře odolnější a kvalitnější.

V praxi se nejvíc používají bezpečnostní třídy RC 2, 3 a 4. Přičemž RC 4 je nejvyšší (tedy nejodolnější) běžně užívanou bezpečnostní třídou bezpečnostních dveří, jak pro koncové uživatele (soukromé byty, rodinné domy), tak pro komerční a průmyslové objekty, kanceláře, apod.

Dveře v RC 5 a RC 6 třídě svým charakterem spadají spíše do skupiny trezorových dveří, které se používají na muniční sklady, pro armádní účely apod. Proto se k zabezpečení běžných objektů, bytů, domů atd. prakticky nepoužívají.

Jiní prodejci pro změnu uvádí, že jejich dveře mají třídy 2+, 3+ nebo 4+. Existují takové bezpečnostní třídy dveří 2+, 3+ nebo 4+?

Nic takového neexistuje a nikdy neexistovalo, ani neplatilo. Pokud někdo tvrdí, že má dveře v bezpečnostní třídě RC 2+ podle evropské normy ČSN EN 1627, není to pravda, norma takovou RC třídu nezná, ani takové bezpečnostní třídy nejsou normativně definovány. Výrobky, které takto prodejce deklaruje, jsou nesprávně označeny nebo nejsou certifikovány dle platné a předepsané certifikace prostřednictvím akreditovaného certifikačního orgánu. Jednoduše takové označení je pro zákazníka klamavé a zavádějící.

Někteří prodejci o svých bezpečnostních dveřích tvrdí, že jsou nepřekonatelné. Jsou tedy bezpečnostní dveře nabízené na našem trhu nepřekonatelné?

Nepřekonatelné dveře ve skutečnosti neexistují. Dokonce i dveře v RC 5 a RC 6 jsou překonatelné. Je to jen otázka času a použitých technických prostředků (nástrojů použitých k překonání).

Dalším velmi rozšířeným tvrzením je, že čím více mají dveře jistících bodů (uzamykací čepy po obvodu dveřního křídla), tím mají vyšší bezpečnostní třídu. Je tedy pravda, že každá bezpečnostní třída má určený počet těchto jistících bodů, případně i jejich průměr nebo délku?

Dveře se porovnávají z hlediska splňování požadavků na odolnost vůči násilnému překonání vlámáním (průlomu). Určitě ale ne podle počtu čepů po obvodu. Neexistuje žádná norma, předpis nebo nařízení, kolik jistících uzamykacích čepů mají ty či ony dveře mít a to i ve vztahu k příslušné RC. Důležitá je bezpečnostní třída, kterou dveře na základě certifikace splňují. Norma, kterou se řídí testy dveří během certifikačního procesu ve zkušebně, definuje, jakému mechanickému namáhání musí dveře odolat v dané bezpečnostní třídě, pro kterou jsou zkoušeny. Jakým způsobem to výrobce konstrukčně vyřeší je zcela na něm a na jeho know-how.

 

Chci kvalitní plastové dveře

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.