Jak zastínit zimní zahradu?

Zimní zahrady jsou skvělým způsobem, jak si vytvořit oázu klidu a pohody, která vám bude dělat radost během celého roku. Zatímco v zimě oceníte možnost využít tento prostor jako ubytování pro rostliny, které by jinak umrzly, v létě zde můžete najít příjemný stín a vlahý vzduch. Ale jen za předpokladu, že je vaše zimní zahrada optimálně zastíněná.

Proč mít vůbec zimní zahradu?

Výstavbou zimní zahrady získáte dodatečný prostor pro relaxaci, cvičení nebo posezení s přáteli. Tato místnost nemusí být určená jen rostlinám. Rozhodně ji doplňte o pohodlnou sedací soupravu, krb nebo houpací síť. Rostliny v zimní zahradě navíc pomáhají čistit vzduch od škodlivých chemikálií a produkují kyslík, což může přispět k lepšímu zdraví obyvatel domu.

Zimní zahrady jsou zajímavým prvkem a zvýší atraktivitu domu. Umožňují zahradničení bez nepříjemných povětrnostních vlivů a k tomu mohou poskytnout také ochranu proti chladu a hluku zvenčí. Skleněná stěna může dobře izolovat a také ochránit před hlukem z ulice.

Na druhou stranu během léta se mohou zimní zahrady proměnit v rozpálené skleníky, ve kterých nikdo nechce trávit čas. Změnit se to dá několika způsoby, nejčastěji pomocí vhodného stínění. Můžete si vybrat z několika variant na základě plochy, kterou je třeba zastínit, vzhledu konkrétního řešení a dalších vašich požadavků.

Jaké řešení k zastínění zimní zahrady vybrat?

Abyste si v zimní zahradě užívali příjemné klima, i když venku pálí slunce, je třeba zvolit vhodné řešení. Pokud je vaše zimní zahrada zřídka využívanou sezónní záležitostí, budou vám jako prevence přehřívání stačit pouhé závěsy. Jestli ale chcete zimní zahradu využívat opravdu celoročně, bude nutné zvolit opravdu funkční řešení, které se postará o přijatelné vnitřní teploty.

Vybrat si můžete ze tří typů stínění:

Vertikální a horizontální žaluzie jsou skvělým způsobem, jak zastínit zimní zahradu a zároveň si nastavit úroveň světla, které do ní chcete pustit. Můžete je ovládat ručně nebo elektricky a jsou vhodné i pro velké plochy. Levnější vnitřní varianta sice částečně odrazí sluneční paprsky, lepšího efektu dosáhnete s předokenními žaluziemi, které pustí dovnitř mnohem méně tepla. Na druhou stranu je jejich pořizovací cena mnohem vyšší.

Markýzy jsou dalším řešením, jak ochránit zimní zahradu při letním horku. Jsou vhodné pro středně velké až velké plochy a jejich moderní verze se přizpůsobí každé stavbě. Markýzy většinou zakrývají jen prosklenou střechu, poskytovaný stín proto nemusí být stoprocentní. Během dne se slunce pohybuje a před paprsky dopadajícími pod určitým úhlem vás markýza nemusí ochránit. Dá se ale skvěle kombinovat s dalšími druhy stínění a oceníte ji i v případě, že vaši zimní zahradu můžete otevřít a propojit se zahradou nebo dvorem.

Rolety fungují podobně jako žaluzie, jde ale o větší plochy. Celkový dojem je pak minimalističtější a kompaktnější. I u rolet můžete volit mezi množstvím vnitřních a venkovních variant z nejrůznějších materiálů a v široké škále dekorů.

Potřebujete pomoci s výběrem nejvhodnější stínící techniky pro váš projekt? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.