Jak správně vybrat plastová okna

Jak vybrat plastová oknaMěníte okna a snažíte se vyznat v nabídce plastových oken, ale nedaří se vám zjistit, co je pro výběr nejdůležitější? V dnešním článku si probereme, co brát při výběru v potaz a jak nešlápnout vedle, aby vám mohla okna sloužit dlouhá léta.

Nejdůležitější parametry plastových oken

Při výběru plastového okna je nejdůležitějším parametrem bezesporu tepelná izolace, kterou výrobci nazývají „prostupnost tepla profilem“ (rámem). Tato hodnota je udávána ve Wattech na metr čtvereční a Kelvin (W/m2K). Díky tomuto údaji zjistíte, kolik energie jeden metr čtvereční rámu propustí při daném teplotním rozdílu. Čím nižší tento údaj je, tím lépe, přičemž doporučená hodnota by se mě pohybovat mezi 0,8 až 1,2.

Dalším důležitým ukazatelem je síla zasklení – tj. počet izolačních skel v oknech. Na výběr máte mezi dvojsklem či trojsklem, přičemž je důležité hledět i na distanční rámeček, jenž snižuje rosení mezi skly. Standardně se využívají dvojskla, nicméně zákazníci začínají vyžadovat použití trojskel díky tomu, že mají nižší tepelnou propustnost a je možné snížit tepelné ztráty až o 30 procent. Trojskla jsou vhodná do všech typů domů i bytů, včetně paneláků. 

Je důležité při výběru dbát také na správné těsnění v rámu okna. Na výběr máte ze dvou možností. Dorazové těsnění, které naleznete u většiny plastových oken, má perfektní těsnící vlastnosti, nicméně může docházet k vnitřnímu rosení a je zapotřebí často větrat. Naopak středové těsnění zabraňuje vlhkosti, aby zatékala do komor a do zdiva a předchází tak korozi kování a rosení rámů. Chybu rozhodně neuděláte, pokud půjdete zlatou střední cestou a zvolíte si kombinaci dorazového a středového těsnění.

Dále byste měli vzít v potaz tzv. komory, které slouží jako výztuž rámu udávající statické vlastnosti celého okna. Standardem jsou v dnešní době pětikomorová plastová okna – silnější se dávají jen v případě, kdy potřebujete lepší statické vlastnosti a tlustší rám. Pětikomorová okna nabízejí nejekonomičtější variantu při výběru plastových oken.

Zvažte i možnosti otevírání a barvu rámu

Technické parametry bychom měli, nyní zbývá zvolit barvu profilu a způsob otevírání oken. To, jakým způsobem se dá okno otevřít, je dáno typem kování – zpravidla se volí kování, díky němuž můžete klikou okno jak zcela otevřít, tak sklopit do ventilačky. Např. u výškových budov se nicméně volí jiné způsoby otevírání – na výběr máte mj. fixní křídlo, otevíravé sklopné či částečně otevíravé okno.

Pak už zbývá jen barva rámu – ta by měla korespondovat s vchodovými dveřmi. Nejčastěji se pro byty a panelové domy využívají klasické bílé rámy, pro menší bytové jednotky a rodinné domy jsou naopak velice oblíbené rámy imitující dřevo.

Plastová okna obecně nabízí vynikající tepelné a izolační vlastnosti – vzduch v místnosti je proto zapotřebí často obměňovat a doporučuje se rychlé a intenzivní větrání, aby nedocházelo k nadměrné výši CO2 v místnosti. Některé typy plastových oken nabízí i tzv. mikroventilaci, kdy okna vypadají jako zavřená, nicméně okenní křídlo je pootevřené na úzkou štěrbinu.

Pokud si nevíte rady s výběrem či chcete poradit s nejlepším řešením pro vaši konkrétní situaci, obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme zvolit tu správnou variantu přímo pro vás.

 

Chci taková kvalitní plastová okna

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.