Jak seřídit plastová okna pro letní a zimní sezonu?

Seřízení plastových okenVíte o tom, že byste svá plastová okna měli každý rok nastavit na letní a zimní sezonu, tedy je uvést do sezónního režimu? V dnešním článku si rozebereme, k čemu je takové seřízení dobré, jak si okna správně nastavit a na co si dát pozor.

Proč byste si měli nastavit okna?

Hlavním důvodem přenastavení oken na zimní režim je ten, že pokud okna správně nastavíte, dokáží vám ušetřit pěkných pár korun za vytápění. Díky zimnímu režimu vám skrz plastová okna uniká méně tepla, což samozřejmě má i opačný efekt, že studený venkovní vzduch v takové míře neproniká dovnitř do domu. Díky tomu zamezíte rosení oken a vzniku plísní na stěnách i parapetu, kterých byste se pak museli obtížně zbavovat.

V letním režimu jsou plastová okna nastavená tak, aby naopak netěsnila příliš. V horkých letních dnech vzduch nezůstává polapen v místnosti, ale má možnost cirkulovat. Díky proměně vzduchu se místnost nezapařuje a vzduch není těžký a vlhký.

Jak si nastavit okna na zimní nebo letní režim?

Hlavním principem seřízení oken na zimní a letní režim je měnění jejich přítlaku – tedy to, jak moc bude okno v daném režimu těsnit. Seřízení je vcelku jednoduché a zvládne ho i poučený laik.

Celý proces spočívá v řádném nastavení kování oken – ne každý výrobce plastových oken nicméně toto nastavení a zasahování do kování umožňuje. Vždy byste tedy měli zkontrolovat u vašeho konkrétního výrobce, že je seřízení oken možné. Dotažením či naopak povolením kování dostanete plastové okno do požadovaného režimu.

Prvním krokem je zapamatovat si, že okna jsou z výroby nastavená vždy na letní režim. Otevřete okno a najděte kování (zpravidla se nachází na hraně u kličky). Při přechodu na zimní režim je zapotřebí šroub na boční straně otočit inbusovým klíčem přesně o 90°, což se vám nemusí povést jedním tahem. Hlavní roli zde hraje ryska, která vám bude ukazovat, na kolik stupňů je ještě potřeba pootočit.

Zimní režim plastových oken znamená, že je kování pevněji utaženo – poznáte to tak, že manipulace s kličkou na okně během otvírání a zavíraní je o něco namáhavější. Okno je tímto způsobem pevněji přitlačeno ke gumovému těsnění, díky čemuž dosáhnete efektivnějších izolačních vlastností okna. Správné nastavení zároveň nastavíte tak, že v zimních měsících nedochází k orosení oken. Pokud na určitém místě objevíte zarosené sklo, stačí přitáhnout kování.

Pokud chcete plastová okna naopak dostat do letního režimu, postupujete obdobným způsobem, jen opačným směrem. Šroub na boční straně znovu otočíte o 90°, tentokrát ale zpětným tahem. Manipulace s kličkou je v letním režimu jednodušší, jelikož kování tolik nedosedá na gumu. V letním režimu cílíte, aby do místnosti naopak vzduch pronikal, pokoj se nerosil a nevytvářel se v něm těžký, zapařený vzduch. V letních měsících by okna měla dýchat a nechat vzduch v místnosti cirkulovat.

Pokud si chcete nechat poradit, jak okna správně seřídit a nastavit je na zimní nebo letní režim, obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme.

 

Chci taková kvalitní plastová okna

David Novák

David je odborníkem na okna, dveře i stínící techniku. Rád vám v případě nutnosti poradí.


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.