Jak připravit plastová okna na zimu?

Máte na domě či bytě plastová okna a chcete, aby vám sloužila dlouhá léta? Pak je potřeba vědět, jak se o ně v průběhu roku starat, abyste zamezili tepelným ztrátám a tudíž zbytečně neutráceli za vytápění. Nebo abyste naopak neměli v letních měsících doma jako v sauně.

I když je léto v plném proudu, vyplatí se myslet dopředu a vědět, jak svá plastová okna správně připravit na zimní sezónu. V dnešním článku vám přinášíme tipy, jak na to.

Nepodceňte pravidelnou péči

Plastové rámy oken patří v Česku mezi nejoblíbenější řešení – není se čemu divit: plastová okna vynikají svou kvalitou, dlouhou životností a mimořádnými izolačními vlastnostmi. Abyste se z těchto výhod mohli těšit dlouhá desetiletí, je zapotřebí o okna řádně pečovat. Jedná se o několik vcelku rychlých a jednoduchých kroků, které vašim oknům zajistí dlouhou životnost. Právě chladnější měsíce jsou pak časem, kdy je správná údržba klíčová.

Příprava oken na zimu snadno a rychle

První krok je před novou sezónou okna a rámy řádně umýt. K tomu vám stačí pouze teplá voda, saponát a sprej na sklo. Rámy nedrhněte drsnou houbičkou ani abrazivními prostředky, které by mohly rámy poškodit. Při umývání zkontrolujte průchodnost otvorů v dolní části rámu.

Nyní přichází na řadu promazání kování speciálním (např. silikonovým) olejem. Proč tento krok nepřeskakovat? Pokud o sebe kování tře nasucho, rychleji se opotřebovává, což má za následek zhoršené otevírání a zavírání oken. Nezapomeňte proto řádně promazat všechny pohyblivé části kování.

Dále je zapotřebí zkontrolovat těsnění oken, které může být po nějaké době poškozené v důsledku neopatrné manipulace, opotřebené kvůli dlouhodobému používání nebo zanesené prachem. Těsnění je proto nutné zkontrolovat, jestli jím neprofukuje. Nejjednodušší způsob, jak to zjistit, je těsnění silně zmáčknout a sledovat, jestli se vrátí do původního tvaru a velikosti, k čemuž by mělo dojít během několika vteřin. Pokud zjistíte, že těsněním profukuje, je třeba okna správně seřídit. Nesprávným seřízením totiž riskujete, že se těsnění nerovnoměrně deformuje, čímž se výrazně zkracuje jeho životnost.

Jak okna správně seřídit? S tímto úkonem úzce souvisí optimální nastavení přítlaku. Nejprve je zapotřebí pootočit čep na vertikální hraně okenního křídla. Všímejte si, jak se hrana křídla přibližuje a zase se vzdaluje od vnější strany okna. Kolik prostoru čep na rámu vymezí, tak silný či naopak slabý přítlak bude. Správný přítlak zjistíte tak, že do okna přivřete kus papíru, který posléze zkusíte opatrně vytáhnout. Pokud se ho vám daří vytáhnout jen stěží, máte přítlak oken nastaven správně.

Správné větrání je základ

I když řada lidí považuje větrání v zimě za zbytečnost, protože mají dojem, že by to zvýšilo jejich účet za topení, opak je pravdou. Nevětrání může totiž způsobit celou řadu problémů – může docházet k přílišné vlhkosti a následnému vzniku plísní.

Zásada pro větrání v zimě je jednoduchá: větrejte krátce ale intenzivně. Vypněte topení a otevřete okna dokořán. Nechte prostorem několik minut proudit studený vzduch a pak okno zavřete. Čerstvý vzduch přebytečnou vlhkost z místnosti vyžene a vám se bude znovu dýchat o něco lépe. V zimě byste se naopak měli vyvarovat otevírání mikroventilace – takové větrání by vaši peněženku mohlo docela bolet.

Pozornost byste měli věnovat také rosení oken v zimních měsících – záleží hlavně na tom, kde se přílišná vlhkost objeví. V zimě se běžně stává, že se na plastových oknech objeví kapičky vody, pokud se ale rosa objeví na vnitřním skle, na rámu oken či ostění oken, měli byste zbystřit. Pokud si povšimnete rosy v prostoru mezi skly, měli byste zavolat vašemu dodavateli oken a domluvit se s ním na prohlídce, výměně či reklamaci.

Co vám hrozí, pokud okna nesprávně seřídíte či ošetříte? Mezi nejčastější problémy patří právě tepelné ztráty, kvůli kterým se vám zbytečně zvýší účet za topení. Měli byste proto vědět, jak se o okna správně starat. Pokud potřebujete konkrétně poradit, neváhejte se na nás obrátit a my vám rádi pomůžeme.

GRESS CZ


Máte zájem o naše produkty? Napište nám.